شهریار گلمحمدی در گفت و گو با خبرنگار صفحه روز، با اشاره به تداوم نظارت های دقیق بر روند ساخت و ساز ایمن در سطح استان اردبیل اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی سازمان نظام مهندسی، ارتقای سطح کیفیت ساخت و ساز می باشد؛ از زمان تاسیس سازمان نظام مهندسی در استان تاکنون، نظارت بر کیفیت ساخت و ساز در شهرها رعایت شده که قطعا امنیت خاطر را برای شهروندان به همراه داشته است.
وی نظارت بر کیفیت مصالح کاربردی در ساخت و ساز را جزو یکی از مهمترین وظایف سازمان و مهندسان برشمرد و افزود: در این راستا دستگاه های اجرایی خصوصا اداره کل استاندارد همکاری خوبی با نظام مهندسی دارند؛ اداره کل استاندارد مسئولیت سنجش کیفیت مصالح ساختمانی را بر عهده دارد؛ مهندسین سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز بر اساس تایید کارشناسان تایید صلاحیت شده استاندارد، از مصالح تایید شده و با کیفیت استفاده می کنند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اردبیل با بیان اینکه اردبیل یکی از استان هایی است که کیفیت ساخت و ساز در آن بالاتر از سایر استان ها است تصریح کرد: این امر به دلیل حساسیت بالایی است که در نظارت های سازمان نظام مهندسی در ساخت وسازها اعمال می شود؛ نظام مهندسی ساختمان استان اردبیل در این خصوص جزو سازمان های برتر کشور محسوب می شود.
گلمحمدی اذعان کرد: زمانیکه نقشه ای وارد سازمان می شود، یک مهندس ناظر برای آن انتخاب می شود که این مهندس موظف است بر مصالح و نحوه ساخت و ساز نظارت دقیق داشته باشد؛ علاوه بر این، کنترل های مضاعف بر ساختمان ها از سوی نظام مهندسی اعمال می شود و همچنین عملکرد ناظرین نیز در طول عملیات ساخت و ساز زیر ذره بین سازمان قرار دارد.
این مسئول ادامه داد: از طریق ماده ۳۵ نیز که متولی آن وزارت راه و شهرسازی است با همکاری نظام مهندسی بر روند اجرای ساخت و سازها نظارت های دقیق انجام می شود و کیفیت ساخت و ساز مورد بررسی قرار می گیرد؛ لازم به ذکر است که از زمان روی کار آمدن هیات مدیره نهم در نظام مهندسی ساختمان استان، مهندس ناظر توسط کارفرما انتخاب نمی شود و ناظر با تشخیص سازمان نظام مهندسی به صورت اولویت بندی تعیین می شود. بر این اساس با قاطعیت می توانیم بگوییم که تمامی ساختمان های ساخته شده از تاریخ ۱۵ بهمن سال گذشته تاکنون بدون قید و شرط مقاوم هستند.
وی از فعالیت ۹۰ مهندس در شورای نظارت عالیه نظام مهندسی ساختمان استان خبر داد و گفت: برای نظارت بر روند اجرایی نهضت ملی مسکن در مرکز استان ۳ گروه نظارتی تشکیل شده که بر این اساس جای هیچگونه نگرانی در خصوص ایمنی ساختمان ها و همچنین نظارت بر طرح نهضت ملی مسکن وجود ندارد؛ ۲ گروه دیگر نیز در شهرستان های استان وظیفه نظارت بر کیفیت ساخت و ساز در طرح نهضت ملی مسکن را برعهده دارند که بر این اساس قطعا شاهد کم کاری ها و مشکلات موجود مسکن مهر در طرح نهضت ملی مسکن نخواهیم بود. ایمنی ساختمان مهمترین اولویت نظام مهندسی می باشد تا مردم دارای سرپناهی امن باشند و هیچگونه نگرانی و دلهره در خصوص کیفیت ساخت و سازها نداشته باشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه درآمد مهندسین نسبت به تعهد آنان مبنی بر ایمنی ساختمان ها بسیار ناچیز است اذعان کرد: آزمایشگاه فعال برای تست بتن در استان وجود دارد که طبق ضوابط نظام مهندسی باید از هر سقف و فنداسیون نمونه گیری های لازم برای ایمنی سنجی انجام شود. در نظر داریم در هیات مدیره نهم تعداد آزمایش ها را در جهت ارتقای سطح ایمنی ساختمان ها افزایش دهیم.
گلمحمدی در خصوص نظارت بر عملکرد مهندسان نیز بیان کرد: گروه های نظارت عالیه یا کنترل مضاعف سازمان نظام مهندسی ساختمان به صورت مستمر بر عملکرد مهندسان نظارت دارند که عملکرد مهندسان و نتیجه کار پس از تایید از سوی کنترل مضاعف به شهرداری ارسال می شود و در قالب ماده ۳۵ راه و شهرسازی نیز به صورت اولویت بندی بر عملکرد کل مهندس ها نظارت می شود. نظارت عالیه در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۴۶۰ مورد بازدید از ساخت و ساز و عملکرد مهندسین در این خصوص داشته اند.
وی در تشریح قانون تعارض منافع نیز اظهار کرد: این موضوع را در حال حاضر در خود سازمان نظام مهندسی شروع و اجرایی کرده ایم؛ پروانه هیات مدیره فعلا بلوکه شده و حق هیچگونه امضای نقشه را ندارد. در واقع می توان گفت تعارض منافع بدین معناست که هر مهندسی در نظام مهندسی یا شهرداری و نهادهای مربوطه دیگر مشغول به کار باشد حق امضا ندارد که البته در استان اردبیل در سال های گذشته این قانون به طور کامل اجرا نمی شد. اشخاصی که در رابطه با بررسی ساختمان ها نقش دارند شامل تعارض منافع می شوند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اردبیل ادامه داد: این اقدام را ابتدا از کارمندان نظام مهندسی شروع کردیم یعنی پروانه کارمندانی که مهندس هستند بلوکه شد تا هیچگ.نه شائبه ای در آینده پیش نیاید و نامه هایی در این خصوص به ارگان ها ارسال شده که اشخاص مشمول تعارض منافع را به نظام مهندسی معرفی کنند. در سایت سازمان نیز گزینه ای در این خصوص وجود دارد که مهندسین در صورت تایید آن، شامل تعارض می شوند.
این مسئول با اشاره به اینکه مسکن مهر دارای نواقصاتی بوده تصریح کرد: مبحث ۱۹ و استفاده از مصالح استاندارد در مسکن مهر رعایت نشده که این موضوع باعث افت کیفیت و ایمنی ساخت و سازها شده و مسکن مهر مشکلاتی را دارد که بر کسی پوشیده نیست. متاسفانه برای ساختمان های قدیمی هم مبحث ۲۲ اعمال نشده است. البته برای آینده پیش بنی های لازم را انجام داده ایم؛ طی نامه ای خواستار شدیم شیوه نامه اجرای مبحث ۲۲ را ارسال کنند تا در استان اردبیل اجرایی شود. در واقع امروزه در جهان هزینه نگهداری ساختمان بیشتر از هزینه ساخت است که این موضوع اهمیت قضیه را بیش از پیش عیان می کند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اردبیل گفت: بازار حاج یوسف اردبیل دارای ۷۳ سال قدمت است که متاسفانه بدلیل عدم انجام اقدامات نگهداری در این سال ها بسیار خطرآفرین است. سقف های این بازار نیز چوبی است و در مقابل آتش سوزی می تواند تبعات جبران ناپذیری را برجای بگذارد. قبل از متروپل آبادان نامه نگاری های لازم را انجام دادیم و به مسئولین ذیربط گوشزد شد که خوشبختانه اخیرا شهرداری اردبیل به این نامه نگاری ها ترتیب اثر داده و این بازار تعطیل شد و تردد در آن متوقف گردید.
خبرنگار: رشید عبدالحسینی