به گزارش صفحه روز، زخم معده هنگامی اتفاق می افتد که ضخامت لایه مخاطی که از معده در برابر مایعات گوارشی محافظت می کند، کاهش یابد. در نتیجه اسیدهای گوارشی بافت پوششی معده را از بین برده و زخم ایجاد می شود. زخم معده ممکن است به راحتی درمان شود، اما بدون دریافت درمان مناسب میتواند رفته رفته شدیدتر شود.
چه عواملی باعث ایجاد زخم معده می شوند؟
زخم معده تقریباً همیشه ناشی از یکی از موارد زیر است:
- عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori)
- استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپیرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن
- به ندرت نیز شرایطی که به سندرم زولینگر-الیسون معروف است، با افزایش تولید اسید در بدن می تواند باعث زخم معده و روده شود.
علائم زخم معده
زخم معده نیز مانند هر بیماری دیگری با علائمی همراه است. شدت این علائم به شدت زخم بستگی دارد. شایع ترین علامت آن احساس سوزش یا درد در وسط شکم بین سینه و ناف است.
معمولا این درد هنگام خالی بودن معده شدیدتر است و می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. سایر علائم معمول زخم معده عبارتند از:
- درد مبهم در معده
- کاهش وزن
- اجتناب از غذا خوردن به علت درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- نفخ شکم
- سیری زودرس
- آروغ زدن یا ریفلاکس اسید
- سوزش سر دل
- دردی که پس از خوردن، نوشیدن یا مصرف آنتی اسیدها ممکن است بهبود یابد.
- کم خونی، که علائم آن شامل خستگی، تنگی نفس یا رنگ پریدگی پوست است
- مدفوع تیره و قیر مانند
- استفراغی که خونی است یا ظاهری مانند تفاله قهوه دارد.
درمان زخم معده
درمان این بیماری بسته به علت زخم متفاوت خواهد بود. بیشتر زخم ها را می توان با تجویز دکتر گوارش معالجه کرد، اما در موارد نادر ممکن است جراحی لازم باشد.
در این بیماری درمان سریع زخم مهم است. بنابراین بهتر است در اسرع وقت در مورد یک برنامه درمانی مناسب با پزشک خود صحبت کنید. اگر زخم با خونریزی فعال دارید، احتمالاً برای درمان فشرده با آندوسکوپی و داروهای داخل وریدی در بیمارستان بستری خواهید شد. همچنین ممکن است نیاز به انتقال خون داشته باشید.
۱) درمان غیر جراحی
اگر زخم معده ناشی از هلیکوباکترپیلوری باشد، به آنتی بیوتیک و داروهایی به نام مهار کننده های پمپ پروتون (PPI) نیاز خواهید داشت. PPI سلولهای معدهای تولید کننده اسید را مهار می کند.
علاوه بر این روش های درمانی، پزشک فوق تخصص گوارش و کبد ممکن است موارد زیر را نیز توصیه کند:
- مسدود کننده های گیرنده H2 (داروهایی که تولید اسید را مهار می کنند)
- قطع مصرف NSAID ها
- پیگیری با آندوسکوپی
- پروبیوتیکها (باکتری های مفیدی که ممکن است در از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری نقش داشته باشند)
- مکمل بیسموت
علائم زخم ممکن است با درمان به سرعت فروکش کند. اما حتی اگر علائم شما از بین بروند، باید به مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک ادامه دهید. این امر به ویژه در مورد ریشه کن کردن باکتری در عفونت های هلیکوباکتر پیلوری بسیار مهم است.